Friss topikok

  • CSACSI: ugyan mar, interneten jatszadozni???? az meg nevetsegesebb, mint ha szexelni akarnatok. rajottem.b... (2008.12.15. 11:04) Egy másik GPS Játék
  • pasztőr: Szia! A gyalogos navigáció érdekelne nagyon. De eddig csak a Russával találkoztam, amihez kizáróla... (2008.12.05. 19:13) Milyen GPS-t vegyek?

Linkblog

HTML

2008.12.06. 16:47 GPS kisokos

Milyen GPS-t vegyek? 2. rész

Napjainkban már mindenfelé találkozhatunk a GPS mozaikszóval. Sokan még mindig nem tudják hová tenni ezt a kifejezést, vagy néhányan azt gondolják, hogy ez egy úri huncutság ami drága és csak néhányaknak elérhető.

A minőségi navigáció mindenkinek elérhető

Napjainkban már mindenfelé találkozhatunk a GPS mozaikszóval. Sokan még mindig nem tudják hová tenni ezt a kifejezést, vagy néhányan azt gondolják, hogy ez egy úri huncutság ami drága és csak néhányaknak elérhető. Mostanra ez a helyzet megváltozott, köszönhetően a kiváló minőségű térképeknek és az egyre jobb és nagyobb tudású készülékeknek, amelyek ára már nem csak a tehetősebbeknek elfogadható. Az árak a régebbi 200-500 ezer forintos árszintről leestek 60-150 ezer forintra, így nem drágább, mint egy autós hifi vagy egy mobiltelefon. A GPS mára már olyannyira elterjedt eszköz, mint tíz éve a mobiltelefon. Rájöttek a felhasználók, hogy mennyivel kényelmesebb és hatékonyabb a tájékozódás egy ilyen elektronikus kis komputer segítségével, mint a hagyományos papír térképek alapján. Mára már akár harminc ország térképe is jó minőségben elérhető Európában, így kényelmesen és bátran utazhatunk GPS-el.

Mitac Mio PNA GPS navigáció C510 közép-kelet Európa és C710 teljes Európa térképpel

Miben segíthet egy ilyen GPS navigáció?

Utazásaink során a célállomások lehetnek addig ismeretlen városokban ismeretlen helyszíneken. A tájékozódás egy idegen környezetben, nehezebben megy, Közönségsegítséget is nehezebben tudunk kérni a helyi nyelvek ismerete nélkül. Egy hosszabb út után fáradtak és nyűgösek is lehetünk, ekkor igazán nagy segítség, ha van egy olyan eszköz, amely pontosan mutatja, és hanggal segít akár a szálláshely gyors megtalálásában.

Garmin nüvi660 prémium GPS Bluetooth GSM kihangosítóval TMC forgalom figyelő rendszerrel

Vagy hiába voltunk már akár többször is a jól megszokott célállomásunkon és ismerjük az odaveszető utat, ha félúton óriási forgalmi dugó akadályoz. Ekkor nem célszerű vaktában kerülőutakat keresni és ismeretlen helyek felé kerülni. Van egy olyan plusz szolgáltatása a GPS navigációnak, ami figyeli a közúti forgalmat, és amennyiben baleset vagy egyéb probléma miatt forgalomakadást észlel, biztonságos kerülő úton elvezet a dugóból, így rövid idő alatt kikerülheti a máskor hosszú várakozással teli utat. Ezt a szolgáltatást TMC-nek hívják és számos Európai országban már elérhető. Nálunk Magyarországon még egy-két évet várnunk kell a szolgáltatás beindulására.

Garmin Street Pilot c510; c550 a megfizethető európai útitárs akár BlueTooth GSM ki hangosítóval

Navigáció kiválasztásakor a következő dolgokra kell odafigyelnünk, hogy a navigáció használatakor ne érjen meglepetés. A legfontosabb, hogy a GPS milyen térképekkel rendelkezik. Nagyon sok új készüléket, gyenge minőségű elavult térképpel kínálnak, hogy az árát alacsonyan tartsák. Mivel a legfontosabb egy GPS esetén a térkép, nagyon sok bosszúságot okozhat a rossz vagy gyenge minőségű térkép. A másik, amire oda kell figyelni, hogy a térképfrissítések milyen formában érhetők el a jövőben. Manapság minden ilyen frissítés az Internetről könnyedén elérhető kell legyen. A minőségi térképek a Garmin készülékek térképei, és a kézi számítógépeken működő iGO térképek. A Tom Tom, Destinator és egyéb TeleAtlas vagy Navteq térképek Nyugat Európáról kiválóak de a keleti régió térképek még gyengék. Ezeknek a térképeknek két-három év lemaradásuk van az elõtte említett térképekhez viszonyítva.

Javasolt, hogy mielőtt valaki navigációt választ informálódjon az Interneten, vagy szakboltokban, mert ott hasznos információkhoz juthat, és nem biztos, hogy a nagy áruházláncokban is kapható navigáció pontosan azt a szolgáltatást fogja nyújtani, mint az árban hasonló készülék, amiről szaküzletben képzett értékesítők az igények szerint segítenek a választásban. Szakboltokban egyébként nagyobb a választék, mint a nagy áruházláncokban. Ha informálódni szeretne GPS-ekről az interneten ajánljuk a www.gps-trade.hu oldalt, ahol sok hasznos információ nyújt segítséget a választásban.

Guttmann Zoltán

Mindenki figyelmébe ajánlom a www.gpsklub.hu oldalt, ahonnan ez a cikk is származik. Némi javítással tettem fel most a blog-ra, hogy közvetlenül segítsen titeket. De az oldalon a témában megjelent tesztek között mindenképpen érdemes szétnézni. Valamint sok érdekes hír is olvasható itt… Ami segít titeket abban, hogy a költség és a minőség aránya minél közelebb kerüljön egymáshoz egy GPS vásárlásakor.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gpspraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr82807901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása