Friss topikok

  • CSACSI: ugyan mar, interneten jatszadozni???? az meg nevetsegesebb, mint ha szexelni akarnatok. rajottem.b... (2008.12.15. 11:04) Egy másik GPS Játék
  • pasztőr: Szia! A gyalogos navigáció érdekelne nagyon. De eddig csak a Russával találkoztam, amihez kizáróla... (2008.12.05. 19:13) Milyen GPS-t vegyek?

Linkblog

HTML

2008.11.21. 11:02 GPS kisokos

GPS játék

„Találtam egy eldugott ládát az erdőben, vajon ki rejthette ide?” – Tehetjük fel a kérdést, ha megtalálunk egy úgynevezett Geoládát. szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

A geocaching 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban, miután május elsején a GPS rendszerből eltávolították a szelektív zavarást. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza, ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. A geocaching ettől az alapjátéktól a GPS eszköz intenzív használatában különbözik, ugyanis az elrejtett ládát a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján GPS eszközzel lehet a legkönnyebben megközelíteni..

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat eljuttatja hozzánk és a geocaching nemzetközi honlapjára (szükség esetén utóbbiban segítséget nyújtunk, így egy kis késéssel valamennyi nálunk szereplő koordinátát feltöltünk a nemzetközi lapra is). Mi is, a nemzetközi lap is mindenki számára elérhetővé teszi az adatokat. Elég ezek után meglátogatni az oldalainkat, és már indulhat is a GPS-es kincsvadászat!

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

Hiszünk benne, hogy valamennyiünkben ott él a kincskeresők ősi szenvedélye, és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban akár elrejtőként, akár keresőként részt venni. Ehhez az élvezethez járul még hozzá az okos kis GPS-ek használatából eredő öröm, ami különösen a mobil, elektronikus "ketyerék" szerelmeseinek jelenthet további vonzerőt.

A Geocaching harcba száll a környezet védelme érdekében!

Sokszor számolnak be egy-egy geoláda felkutatására induló barátaink arról, hogy bár szép a környék, érdekes a látványosság, de a sok szemét rontja az élvezetet. A geocaching.hu játékosainak a sajnálaton túl azonban lehetősége van arra, hogy aktívan tegyen is valamit a helyzet javításáért. Mivel játékunk alapvető (még a GPS-nél is fontosabb!) kelléke a természeti környezet, elvárható, hogy tegyünk is valamit érte. Nem kell rögtön arra gondolni, hogy bárkinek egyedül vagy szűkebb társaságával teljesen ki kell takarítania erdőt-mezőt. Mivel sokan vagyunk, és sokat járunk terepen, elgendő, ha minden alkalommal egy szemeteszsákot töltünk meg a láda keresése közben. Ha mindenki csak ennyit tesz, közösen érezhető, és nagyon fontos küldetést teljesíthetünk.

Vannak azonban olyan körülmények, amikor még sok szemeteszsák is kevésnek bizonyulhat. Ha bárhol súlyos természetkárosítást, illegális szemétlerakót, stb. tapasztalsz, tárold a hely koordinátáit, készíts róla fényképeket (ezek akár bizonyítékul is szolgálhatnak egy esetleges eljárásban) és küldd el nekünk az egészet. Mi felvesszük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és megpróbálunk valamit tenni a természet pusztításának megállítására.

Segítségeteket az egész magyar geocaching mozgalom nevében köszönjük!

További részletek a játékról: http://www.geocaching.hu/

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gpspraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr25780924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása